Berlé is het horlogemerk van Leon en Berry Groothuis, beiden uit Zwolle. Allebei gewoon gek van mooie horloges. Een liefhebberij die begon met verzamelen en die uitgroeide tot het zelf ontwerpen en laten produceren van een eigen horlogemerk. Een proces dat als vanzelf verliep. Zonder haast. Want mooie dingen verdienen de tijd, tijd om te ontwikkelen en tijd om naar te kijken. Berlé is een horlogemerk voor de liefhebber van mooie dingen en kwaliteit.

Berry 

Ik ben werkzaam in de meet- en regeltechniek en eigenlijk altijd al geinteresseerd in de achtergrond en technische aspecten van zaken. Ik wil gewoon weten hoe dingen werken. Hoe mooi is niet het uurwerk van een mechanisch horloge! Misschien wel het summum van techniek en vakmanschap. Zoals het blijft lopen door het simpelweg te dragen. Dit allemaal zonder de aanwezigheid van een batterij. Daar zit dus een prachtige techniek achter. Voor ons horloge kozen we dan ook vanzelfsprekend voor een automatisch uurwerk van goede kwaliteit.
Ik vind het echt geweldig dat ook Leon de passie voor horloges heeft overgenomen en dit nu zelfs heeft geresulteerd in ons eigen horlogemerk.
Heel bijzonder om als vader en zoon dit samen met elkaar te doen.

Leon 

Als kind ben ik al aangestoken door de hobby van m’n vader. Op elke vakantie was het wel raak. In Maleisië of Griekenland gingen we op de marktjes alle kramen met horloges af. We keken in de winkeltjes en onderhandelden met de strandverkopers. Dat waren dan de goedkopere horloges, maar dat veranderde snel. Want het moest niet alleen een mooi horloge zijn, maar ook kwalitatief goed. Zo hebben we ondertussen een hele verzameling. Om te dragen, maar ook om naar te kijken.

Kijk op design

Langzamerhand verandert een hobby dan in een echte passie. We volgen de nieuwe trends, lezen vakbladen en ik bekijk graag alle nieuwe modellen op social media. Via whatsapp sturen we elkaar dan berichtjes. “Heb je deze al gezien?”. Of we zijn een hele avond modellen aan het vergelijken met elkaar. Natuurlijk met een biertje erbij. Zo gaandeweg heb ik mijn eigen idee of stijl ontwikkeld over design. Wel bijzonder hoe mijn vader en ik het qua smaak en ideeën altijd volledig met elkaar eens zijn.

Naar de tekentafel

De volgende stap was dat we zelf een horloge gingen ontwerpen. Uittekenen. Op papier. Want van elk horloge zagen we mooie en minder mooie kanten. Dus hoe leuk zou het zijn om al die mooie aspecten te combineren? Met als uitdaging dat we het wel in een betaalbare klasse wilden houden. Mooi, maar binnen een redelijk budget.

Met het schetsen en perfectioneren ontstond eigenlijk een nieuwe hobby. Ook daar waren we uren mee zoet. Elke tekening was weer net even mooier of beter dan de vorige. De vorm van de omkasting, de bandinzet, de grootte van de kroon. Tot we zeiden ‘het zou wel gaaf zijn om het nu ook écht te laten maken.’

Heel bijzonder om dit als vader en zoon samen met elkaar te doen.

Het zit in de details

En zo gingen we de volgende fase in. Ook weer een heel nieuw proces. Want wat je op papier tekent is nog niet meteen gerealiseerd. Elk onderdeel hebben we samen zorgvuldig en met aandacht uitgewerkt, écht tot op de millimeter nauwkeurig. Van de lengte van de wijzers tot het kleurgebruik, van de inkeping op de kast van het horloge tot een rechte bandinzet om makkelijk een band te kunnen verwisselen. Ook nu wisten we elkaar in alle details precies te vinden. Geen discussie, niks. We wisten precies wat we wilden. En dat kostte soms wel tijd. Maar daar ging het niet om. Tijd was geen issue, het ging om de details.  

Mooie dingen vragen tijd

Het merk Berlé staat daarmee niet alleen voor kwaliteit en smaakvol, maar misschien vooral voor aandacht. Omdat mooie dingen nu eenmaal      aandacht en tijd vragen. Omdat het waardevol is om samen iets te maken. En daar de tijd voor te nemen.

Het resultaat, dit mooie horloge, delen we nu heel graag met anderen. Een topkwaliteit horloge met een betaalbare prijs. En daar zijn we best een beetje trots op.  

Berlé, neem de tijd.